Monday, December 14, 2009

sememangnye aku bosan gile

sememangnye aku tersangat la bosan sekarang. sehinggakan aku membuat perkara perkara berikut.

1- menonton filem melayu bernama bohsia-jangan pilih jalan itam di you tube. bahasa dan lagak yang dilakunkan sangatla tahik. aku pelik. ade gak bangse melayu yang nak menjahanamkan ag bangse nye sendiri. kolo tanye kenape wat filem gtu die kate " ooh, kite cume menunjukkan aksi masyarakat sebenar" hahaha.

2-menjamah filem filem hindustan oleh my old timer and favourite actor, shah rukh khan. ade due cite aku nengok. (tajuk maleh nak tulih, kolo tulih pon ape koang tau? tau bace je la pehtu lope. hampeh. ops.. melalut ak) aku tersangat la syok menonton rab ne bani di jodi.sangat best sehinggekan aku mendownload lagu lagunye di tenet neh, huh.

3- aku mendeco deco bilek aku. haha.tah pape tah. cume tampal ketas pembalut adiah je poon . itu pun due keping je hahaha. orang kate ape.. boleh laa kan. almaklumla lelaki. setakat deco deco seket kire ok doh tu.

Wednesday, December 9, 2009

adek aku nak sunat


ok ok, kali ne , post aku sal adek aku. my only bro that i called ome ( originate from comel because he used to be quite cute to us-his fam when he was small, but now selekeh gile gile sumpah ---> same cam aku hehehe) so want to check out my lil bro pic, this is it:


terase nak cite sal adek aku bukannye ape, sebab ari khamis ne, buat petame kalinye dalam hidup adek aku akan merase kulit anunye (sori sori, harsh word) dipoton. menandekan bahawasenye die :

1- takleh ag nak mengade ngade ngan mak aku mintak eskem bebanyak dah. sebab dah matang
2- takleh ag nak menggunekan senjata menages untuk mengalahkan aku dalam perebutan air soya, nasik ayam goreng, ngan kasih syang mak aku,hehehe =) gua sayang sama mak gua. sejak 9 tahun ne je die bagi peratian lebeh kat si die ne.
3-taleh ag nak berebut rancangan kegemaran katun die ag tiap tiap ari sabtu ngan ahad nak tengok sin chan a, doremon a. aduiii.... mintak mintak a die matang seket
4- taleh ag nak bemanje manje ngan kakak kakak ak,huhu. da matang

die ne sebenanye adek angkat aku. aku ingat ag malam ayah aku ambek die dari umah mak cik aku waktu umo die 1 minggu. disebabkan aku anak yang bongsu, waktu tu aku a paling gelisah nak mampos. hahaha. sampai memang aku jadi kurus seket a . bapak aku dah bgtau lebeh kuang sebulan sebelum amek anak angkat.kitoang pon amek de pade suatu malam dimane ketike itu aku derdarjah enam,

pade malam tu....

pade malam tu aku terase malam saangat panjang. impact physcology that i felt that nite was so outrageous. one thing that i worried the most was - mesti mak aku lebehkan budak ne. mesti aku tak dilayan seperti anak bongsu seperti dulu. tp skang dah len dah ooo. siyes aku cakap aku dah angap die ne sebagai adek betul aku. eish, sayang tuuuuu hehe =).


Wednesday, October 7, 2009

medical mad school's bad habbit




ok. pagi2 lagi yakuza, mod dengan awie da berbincang kuat pasal hyperexpanded lung in chest x-ray. almaklumla exam yang terakhir akan bermula sebentar saje lagi. its a common thing u can see happen to all of medical mad school here in hukm. i do not know the other university but here, HUkM medical students especially boys have a very few bad habit that not suit medical student.

1-belajo last2 minute. kolo tak arini exam, awie takkannye bangun pagi2 cengini sebab die tido lepas subuh after maen game online (silkroad)sepanjang malam. mod pun tak kurang hebatnye bermain game online yan dipanggil warcraft. yakuz pulak, akan chatting yahoo messenger nye kolo ade mase terluang. dan aku, akan maen fb,twitter ngan buat blog yang sehijau warne daun ne.

2-pAgi2 nak exam nie laa depa dok ghalit nak carik bende2 yang diperlukan seperti tendon hammer( batang mengetuk rawan), statoscope(nak denga jantung berdegupp), dan macam macam lagi. haih~ aku pun same jugak

3-lepas exam semue menggile. ceh tak ikhlas langsung study!!!=p

same la cam aku. terrinngaat aku kat prof laila yang mengatakan
" the quality of medical students is going down" aku takde jawapan untuk ayat ne. mungkin dr dulu dulu lebih terpilih, lebih genius.persekitaran susah jugek watka dorang strugle lebih hebat berbanding generasi medic skang. lu piki sidri

Tuesday, October 6, 2009

a healthy lifestyle

it was 5.40 when i started to jog from here-my apartment to tasik which name i forgot just besides HuKM. from there i started to see a various type of thing that we didnt really appreciate on.

1-i saw handicaped motorcyclist who on his way to that tasik, complete with the jogging t-shirt and shorts. struggled to get healthy. ( y certain normal people EEAger and insist to maintain an unhealthy lifestyle?)
2-i saw 2 of my friends namely oden and p-dot ,was running to compete each other to get to cafeteria. what a life they have! they really enjoy their life by making fun of such a simple thing. On the other hands, many of us nowadays trying to do a various type of activity which exceeded the limit of our religion. Life is short but akhirat is sure.(wat am i? a parrot! say for myself first!hahha)
3-I saw the same thing as no 2. I saw 2 of apartment guard were laughing to each other because of a silly situation where one of them try to teach the way of guarding the pintu utama.

i just realized that i need to appreciate all of this rite now or otherwise i will have no fun in life.

xtvt lepas exam medical school

video

kite akan bg markah O ye.

"kite akan bg markah 0 ye!" kate dr rohaizat selambe. kengkawan sume da tetakut dah."eaaaaahh, betulke??"suare suare takut mule kecoh. mane taknye, exam sat g aje tapi report yang sepatutnye kene anta tak anta. aku ngan sifu buat selambe jek.pe kesahahaha(gelak sambung), aku tau aku da anta. "You all taukan you all kene anta ?? asal tak buat? kolo fail macamane?"kate prof sharifah dengan serius. Ala, bukannye taktau, dr sendiri yang ilangkan kitoang nye report tu. Sifu siap tulis sendiri oo report de. aku pun aritu time jkm skip tido petan ape. tapi tak kesah. "4 orang yang tak anta.ni kite bagi 0 je.ok. lepas ne kite start exam OSCe (exam makmal) kite.

kreeenggZZZ

hoi lege syial da abes. jkm nye soalan susah mampus. tak sempat nak bace solan da abis mase 5 minit yang diberi. hehe, siap nak buat draft ngan pencil lagi sebelum jawab soalan pertame tu. tub2 da berbunyi loceng,"kreeenggzzZ"alamak. soalan baru buat 1 dari 5. mangkok. tp naseb bek sume da abes. jalan dengan semangat ke apartment prisma yang jauhnye bukan maen, berpeluh tak terase kerane terbayang kan katil,laptop dan bantal yang memanggil2.

tetenga relax kat katil , aku bukak ensetan. ade 1 message received. bukak2 " kamu tak hantar report lapangan..So print it out n hantar paling lewat besok."peeehhhh...berpinar pinar mate nakmenerime hakikat tuduhan hini! pepenat aku edit report orang pakai ayat aku sindri dan skip tido petang kerane wat mende ne, de kate aku tak hantar??ala, dr saje je kate kitoang tak anta padehal de yang ilang kan. da la ngan seris kate kat kami" KEnApe you all tak anta??" takkan la student lupe lak assignment vital deeEEeeeeeEEEE!!!!!!ish geram aku

Tuesday, September 8, 2009

Emosional (+_+)---b

Pehalla arini aku ase macam sesuatu yang tak kene je pade aku..pagi2 lagi dah dikejutkan dengan panggilan Mr F. "Weh, kate kul 10" suare F yang macam tak marah..mungkin dah baek siket lepas puas kate aku suke nyusahkan orang malam semalam. tapi takpe sebab time aku nulis nie time raye so, kite lupekanjela..tapi, betul ke die cakap aku macam suke nyusahkan orang??aku cube sehabis baik kot, takaknyusahkan orang. tak caye tanye palem macamne aku jalan jauh dari hospital tanjung karang ke umah sewa kat sane, nak amek barang tetinggal..malas nak nyusahan die sebab aku nengok dah bermangge motor de tu, ish..aku kolo ble dengan sedaye upaye kot tak nak nyusah2 kan orang. Aritu begaduh dengan si A, mamat emosi yang tetibe je naek tension ngan aku. padehal isu nye cucuk perut je kot. iseh, takyah a nak masam muke merajuk cam aku nak je pujuk, nak muntah ade ar. aku senang je, kolo ade pepehal, bawak bincang. takyah ar nak tunjuk masam depan aku, naek panas je. saba2 bulan baik ne. Last2 sebelum balik jkm bergaduh sakan a dengan mamat A ni. "KO SAJE JE CARIK PASAL NGAN AKU! " jert mamat emosi tu. elok je de cakap gtu, aku buat die panass dengan care buat muke2 menampah depan die sambel die tenga cakap ngan nenek die. panas beb die jadinye.mane aku tau de tenga cakap ngan mak die.abis kerusi de tendang kene kat gua, peh memang memaki abis kat aku. ajak mamat A nie lek2 slow talk, tapi de buat geram. takpela.. sebenanye memang aku banyak buat salah pun kat mamat ni. ades, bulan nie aje aku dah buat 3 orang naik menyirap ngan aku. si cuby ritu sebab die meng-iritate aku. owen, sebab aku tak buat keje2 aku wat postmortem liga, tak carik pengadil. last2 die jadik pengadil. memang panas beb asenye die. aku sebenonye tunjuk ase protes a siket kat die sebab die kutuk aku kepale besa rtu. tapi memag gua kepale besar, takyah a nak downkan aku. ..cez..

Monday, September 7, 2009

Desperate (Personal)

HAri nie, aku balik ke cheras, dari Tanjong karang. Cuti selame 4 ari aku isi dengan maen internet di apartment yang kitoang sewe di prisma perdana. Banyak report kene buat walaupun balik cuti..penat sangat melayan kehendak laporan2 yang diwajibkan buat untu markah posting kali nie. Tapi pade mase yang same, kitoang kene study untuk posting lepas-Internal Medicine. So, pagi jumaat sebelum aku balik dari tanjong karang tu aku dikejutkan dengan bunyi pukulan pintu oleh Ah Seng-member aku." woih amer! bangun! dah pukul 11 pagi dah nie!"..aku pun "ha~?" sambel mate berpinar-pinar nengok muke si Ah Seng yang dah mengeut dahi marah ngan aku. Sepatutnye, kitorang kene buat Mobile Clinic di kampung Sungai Sireh pukul 11 pagi Jumaat tue..Tapi disebabkan aku tak bagi perhatian malam tadi-time diorang tengah bagi taklimat cincai (mane taknye tak jelas)kat sume dak, aku pun lambat bangun..ape idaknye, aku dah tanye papa unpad da. "petang kot"sambil mukenye selambe. Aku pu mandi sepantas lagi dari kilat nak memuaskan hati Ah Seng. "emm, fariz(papa unpad),mu tolong nganto aku ke kompleks buleh dok"kate ku selambe.."ermm, buleh jo ke kampung terus. tapi Ahseng suroh aku amek member satu grup ngan mu sorang agi kat kompleks"kate papa dengan air muke yang tak selese. Kompleks tu, tempat bangunan UKM di tanjung karang.Kat situ ade Hostel dak pempuan dan Dewan perbincangan. Aku malas nak susahkan die drive kitoang ke Kampung Sungai Sireh, tapi nak wat cane, aku dah desperate.aku jerit kat Sifu "Sifuu,,,aku gi dulu. Kolo dah siap ko jalan sampai Depan Restoran Yusof kitoang amek"jerit aku. Sampai-sampai kat kompleks aku caik dak cine yang satu grup ngan aku tu. Dah jumpe die kat Dewan makan aku tanye2 si Mardiah masri-member baek gua pasal Van ke, bas ke yang ble bawak kitorang satu grup ke Kampung sungai sireh tu.."we, cepat we..Fariz dah marah da tu" kate Mar sambil matenye mengarah terus ke hadapan kami..terlihat Fariz berubah muke sambil berjalan ke arah kami..mungkin lame sangat kot aku kat situ. ne kali pertame aku nengok papa-unpad naek geram. Mane taknye mobile clinicnye dari pagi sudah dhabiskan dengan harapan nak rehat awal.tetibe saje, grup kami menyusahkan die.Suroh drive ke sane kemari..siapapun akan marah..aku bertambah desperate.."Weh, cepakla. Dah puko bapo dah ni" kate farez dengan penuh hati2 tak mau kami tengok kemarahannye.."JOM2" laju aku balas dan terus ke ketenye.

panass dan terik matehari pade waktu tu..puase pulak tu. aku sifu ahseng dan dak cine tu pun jalan dari satu umah ke satu umah. sehingge benar-benar terik sehigge kan aku berpeluh-peluh, basah kuyup,dahage tekak dan kepenatan walaupun kami berade di dalam rumah cukup membuatkan aku menyesal sebab tak bagi perhatian mase dorang bagi pengunguman malam semalam..siot a. si apis pun satu, pakai ikut muluut je bagi schedule..dahle tu, bukan nak tampal kepe mase tu kat bawah ."damn"hati aku berdesing..taknak ngaku diri sendiri yang salah...memang aku yang salah poon..orang len elokje wat ikut ime doang..gampangan apa seh diriku ini!..aku memang banyak spoilt kat jkm.. as a leader of group sudah pasti. banyak buku log yang delay2 dapat sign..kolo aku tau a aku kene kumpul buku and bagi kat setiap orang yang kioang visit,,taubat aku taknak jadi ketue groupp..ko kene sentiase alert amek nombo setiap ketue jabatan yang kitoang visit.macam shit, ingat aku pe. robot? dale aku suke berkhayal.."U not concentrate AMIR! u look at ceiling, look at me while im speaking!"kate prof Laila.Prof kesayangan aku time previous postin marahkan aku dengan sikap yang suke berhayal tu.nak wat cane..

Naseb bek aku ngan dak cine tu abes awal..men tipu sudah. Glucometer tak dapat buat sebab jarum cucuk tu takde. Blood presure pakai tibai je..last 2 amek name n ic je sudah..maklumat len tipo..mampus la..hehe. macamane la nak jadi Dr yang betul2 competent dan berbakat? sume bende tpo. susah kuut jadi medical student. Kene betul2 boleh gune otak untuk berfikir. Kalau tak Jadi a cam aku yang dah bosan dengan keblurran diri sendri. Pukul 2 kitoang balik gune kete Kok Wei. Pukul 3 balik ke hukm dengan kete F. Aku cukup tension a ngan die nie.apehhal? Mood swing ke pe. sikit2 nak marah.naseb bek a aku tade kete. Kolo aku ade kete da lame aku maki depan de. "F, aku tertinggal dompet dalam kete ko" kate aku kat F yang dah berpakaian santai berpelekat di bilik nyaman de tu. Waktu tu dah kul 10, beberape jam selepas kitoang sampai ke Hukm dan berbuke bersame. "Hish, ko nie..kolo hidup tak menyusahkan orang boleh tak??"katenye pedazzzz telinge ak..Hai anak orang nie, nak kene pelempang aku kepe..Ape ko ingat sedap je mulut nak kutuk orang camtu, ko tu baek sangat ke?damn ar. Sekali agi hati aku terhentak, takmau menyalahkan diri sendiri..Masalahnye memang datang dari aku.so , kolo orang nak hentam aku ke pe lantak a. Janji jangan nak memandai bagi tanggungjawab aku jadi ketue..Cam rtu, sape yang beriye iye nak aku jadi ketue? F-bomb betul a.. skang nie , orang len duk bz ngan individual report, aku terkial2 nak fikir pasal group report. Wong Ming siap kate " Saye takmau buat..kasik kerja laen"kat aku..padehal nak bahagi2 keje pun satu beban, die pepandai die nak tukar.

Friday, September 4, 2009

pandangan malam

"mas, ko datang sini naek ape mas?"aku tanye masliyana. budak nie, seorang yang garang dan matang perwatakannye. aku memang suke menyakat dak pempuan..tapi si masliyana ni ,pelik siket. bile2 aku sape die nak kacau2 , mesti saje situasi tu betukar janggal.."err, naek bas la"die kate sambel tenung tak selese. "ko bukan ade kete ke?" aku cube nak carik idea.dahi ak dah tetibe berpeluh dan ase janggal."ooh,tu bukan kete aku, kete bapak aku la"."eeleh, ko bukan kaye ke.kire,kete ko jugakla tu en?" si mas dah mule ase aku melalut lalut dah.mate die pandang pelik kat aku .signal " ape hal ko nie aa? freak!" ..aku dengan tak pikir panjang, menjentik baju lengan die,, "ko sombong tol eaah!,hehe"
.."ISHH, APEhal niE??"sambil die gosok gosok tempat yang aku jentik tu

tak semene mene..


tak semene mene, aku ase cam aku seorang yang saangat pelik. takde kejeke?menyesal pun ade..berpeluh peluh aku menahan malu .nak fokus ag kat kerje group report ni. si shila dah tanye2, betul ke idak die buat jadual report kami, try nak discuss ngan aku. takble fokus langsung.pikiran aku nak sape mas bile die balik nanti n mintak maap kerane perangai pelik aku..marah betul die bile aku jentik.pehhal ko nak jentik aku nie ha?pelik!-mungkin sekali yang bermain kat pale die...


"err,mas! nak balik dah ea?"lutut aku longlai langsung lemah...mulut kumat kamit nak kelua ase maap.muke aku dah penuh ngan tande malu da segn
"ye a ,ko pehal lagi ne?"..
"er..tadi tu, aku .."
"ye,ye aku faham..takpe ade lapis."sambel die jalan laju.
"jap wehh!!!"aku kejar die sambil kaki menyumbat selipar..

"ape agi??"
"takde pe,,aku cume...weh,sori we aku memag pelik tadi.ko marah ke we?
"kolo aku marah aku dah tumbuk ko da"..........................................WAttttttttttt!!! abes aa aku..abeh maruah aku jatuh berderai harini..ish2..

aku pun tergamam n jalan balik ke bilik discussion, pasrah je . nak wat camane, nasik da jadi buburr..tu la, bukan semue dak ko bole kacau doe..certain yang garang, cume ble buat kenal2 je sudah..kolo tak, bersedielah untuk dimalukan..akuda takde maruah dah!

Wednesday, September 2, 2009

very much regard

sebagai pelajar medic(yuks-tak layak), aku harini telah membuat keputusan untuk mebuat sumpah kepada diri sendiri..bahwasaya dengan ini, aku akan berusaha sedaya upaya untuk belajar dengan sebaik mungkin..sekurang-kurangnye sehingga exam final nie....sumpah nie sepatutnye kite orang buat sewaktu memule masuk first year dulu..ade jugak sumpah2 yang kitorang buat bile baru masuk third year dulu..tapi sumpah tu tak dibuat ngan ase penuh insap..

belum abess g nie..sebenarnye ade 2 cerite penyebab aku ase diri aku nie langsung tak layak digelar pelajar medic..

"ape tu flavine dressing?"aku tanye lay phang,dalam keadaan complete blur..tetibek je matthew pun mencelah.."hish, amir niee...tak masuk posting internal medicine ke??...ishhh"...aku kaget2 centu..macam indirectly matthew kate kat aku" ape yang ko buat selame nie??belajar ke tak we??".."falvine tu kan antiseptic, nak rawat luke, takkan tu pun tak tau??"..xtly kitoang tenga carik maklumat pesakit yang dah dapat pampasan socso kat hospital tanjung karang..socso nie kire pembayar pampasan pekerje la centu. kali nie posting kedue aku kat 3rd year.ade banyak posting bile pelajar medic tu masuk tahun klinikal dorang..emm.. sambung balik.."hehe" lay phang macam tergelak sikit bile aku tanye ubat2 yang dr bagi dalam laporan pesakit tu..aku hanye terdiam sipu malu dan segan,,tapi mati tak mahu....tetibe je aku ase diri aku macam satu tank kosong good-for-nothg medical student..

"semuee tak tahu..nie dah semester 5 kan dek?" kakak yang bagi report doctor kat kitorang pun tanye soalan yang aku pun tiade jawapannye..kolo aku jawab "ye kak" maksudnye aku memalukan diri aku sendiri. 5 sem ko belajar, ubat basic luke kat hospital luar bandar cemni pun aku tak tau..untuk selamatkan phang ngan matthew dimalukan , aku pun cakap kat kakak tu "em..saye je yang taktau kak..diorang ni tau je"

kite balik pasal oath yang aku buat kat atas tu...bukan pasal ko nak sangat buat sumpah2..tapi bile masyarakat sendiri tak caye ngan ko, n dimalukan centuuu je depan member2 ..apekah ko akan menjadi bakal dr yang bagus di mase depan??